N. 77 Noiembrie 2024

EL77 | Numai o Europă suverană își poate proteja cetățenii și statele membre în noua fază de instabilitate și concurență globală

ITALIANĂ | FRANCEZĂ | GERMANĂ | SPANIOLĂ | GREACĂ | ENGLEZĂ


Scrisoarea Europeană a fost trimisă deputaților și membrilor Parlamentului European din următoarele parlamente: Parlamentul European, Parlamentul italian, francez, german, austriac, spaniol, belgian, olandez, grecesc și românesc.

La 22 noiembrie, Parlamentul European a inițiat procedura de modificare a tratatelor UE. În prezent, Consiliul European trebuie să convoace o Convenție pentru a discuta în detaliu proiectul de reformă a Uniunii Europene.


Guvernele statelor membre au o mare responsabilitate: rolul lor în cadrul Consiliului European din martie este de a sprijini procesul de revizuire a tratatelor, deschis oficial de Parlamentul European la 22 noiembrie. Acest lucru este necesar pentru a dota Uniunea Europeană cu instrumentele necesare pentru a depăși slăbiciunile cronice care îi pun acum în pericol stabilitatea și bunăstarea în noua fază de concurență și conflict global.

Este de necontestat faptul că Europa se confruntă de peste un deceniu cu o serie de crize continue: de la riscul de implozie a uniunii monetare la urgența migratorie, de la izbucnirea pandemiei la deriva iliberală a unor state membre. Fiecare dintre aceste crize a pus la încercare Uniunea. Atunci când a rămas unită, răspunsurile au fost eficiente, cum ar fi achiziționarea în comun de vaccinuri și crearea fondului de redresare pentru finanțarea planurilor naționale de redresare și de reziliență. Cu toate acestea, atunci când guvernele au ales să acționeze independent, cum ar fi în gestionarea solicitanților de azil sau în salvarea sistemului bancar după prăbușirea Lehman Brothers, problemele au rămas nerezolvate, iar dificultățile unor țări au sfârșit prin a afecta pe toată lumea. Problema fundamentală este că Uniunea este slabă ori de câte ori nu dispune de instrumente eficiente pentru a reacționa, fie pentru că este complet lipsită de acestea, fie pentru că activarea lor necesită unanimitate între guverne. Dimpotrivă, Europa contează și este puternică atunci când dispune de competențele și resursele necesare pentru a acționa în mod autonom în interesul cetățenilor și al statelor membre.

Images for the European Letter 2 - UEF

Din păcate, slabiciunea are un preț, iar în cazul Europei, acest preț devine din ce în ce mai nesustenabil pe zi ce trece. Confruntată cu proliferarea urgențelor interne și externe, incapacitatea de a lua măsuri eficiente în domeniul politicii externe, industriale, de mediu și sociale duce inevitabil la o pierdere de securitate, competitivitate și bunăstare pentru societățile noastre. Această situație favorizează interesele puterilor externe Europei, începând cu autocrațiile din Rusia și China, precum și aliații lor din rândul forțelor politice populiste și extremiste din cadrul Uniunii.

În cazul în care Europa nu dispune de instrumentele necesare pentru a acționa, eforturile statelor membre de a merge pe cont propriu s-au dovedit în mare parte mioape și nerealiste. Să ne gândim la incapacitatea guvernelor individuale de a interveni eficient în stabilizarea Libiei sau a Sahelului, la insuficiența sprijinului militar acordat rezistenței ucrainene sau la incapacitatea statelor de a oferi un sprijin financiar adecvat pentru tranziția ecologică a economiei europene fără a pierde competiția globală cu SUA și China sau fără a fragmenta piața unică.

Pericole noi și mult mai grave se întrevăd la orizont. Ce ar face europenii dacă Rusia ar decide să invadeze o republică baltică la scurt timp după ce Donald Trump, din nou președinte, a decis, în esență, să desființeze NATO? Ce s-ar întâmpla cu industria europeană dacă proiectul de tranziție și de digitalizare ar fi blocat de protestele lucrătorilor și ale întreprinderilor incapabile să suporte costurile financiare și sociale ale unor astfel de transformări, în timp ce guvernul american și cel chinez alocă miliarde pentru modernizarea și relansarea producțiilor lor naționale pe piața mondială?

Images for the European Letter 4 - UEF

În fața acestor provocări și a multor altora, este necesar să reacționăm prin plasarea Uniunii Europene în poziția de a oferi răspunsuri adecvate la nevoile cetățenilor săi în toate acele domenii în care statele membre nu mai pot fi eficiente. Autodeterminarea Europei - am putea spune "trecerea sa la vârsta adultă" - implică în mod necesar o reformă a cadrului său juridic și instituțional, luând în considerare cel puțin trei priorități: este necesar să se consolideze capacitatea decizională a Consiliului prin eliminarea drepturilor de veto individuale; Parlamentul European și parlamentele naționale trebuie să aibă mai mult de spus pentru a îmbunătăți democrația proceselor decizionale; Uniunea trebuie să dezvolte politici eficiente prin dobândirea de resurse și competențe în domenii precum politica externă și de apărare, coeziunea socială și mediul, politica industrială și sănătatea.

Pentru a avansa în această direcție, nu este necesar să o luăm de la zero: la 22 noiembrie, Parlamentul European a activat în mod oficial procedura de revizuire a tratatelor pe baza rezultatelor Conferinței privind viitorul Europei, care a implicat sute de mii de persoane într-o dezbatere transnațională privind prioritățile pe care Uniunea este chemată să le abordeze, între mai 2021 și mai 2022. Ceea ce a reieșit clar din acest experiment de democrație participativă este că cetățenii din toate statele membre doresc o Europă capabilă să acționeze și să se ocupe de mult mai multe probleme decât o face în prezent. Pentru a răspunde acestor ambiții, Parlamentul European a pledat pentru o reformă a tratatelor care să includă o mai mare eficiență și democrație în echilibrul instituțional, o extindere a competențelor Uniunii în anumite domenii strategice și crearea unor instrumente mai eficiente pentru a proteja și promova valorile europene în statele membre.

Consiliul European trebuie acum să autorizeze convocarea unei convenții care va fi însărcinată cu elaborarea textului proiectului de reformă. Este esențial ca toate forțele politice din cadrul Parlamentului European și al parlamentelor naționale să angajeze guvernele și Comisia Europeană să sprijine acest proces de reformă a tratatelor în direcția unei Europe mai suverane și mai democratice.


Scrisoare Europeana ROM banner - UEF

Scrisoarea Europeană este publicată în 7 limbi sub auspiciile Fundației Europene Luciano Bolis, în colaborare cu Uniunea Federaliștilor Europeni, cu ajutorul programului CERV Grant 2023-Proiect 101140644.

Aici toate versiunile

crossarrow-up