2024

Romania

Contents of 3:

Pentru o Europa federală, care acționează și protejează

URGENȚA REFORMĂRII TRATATELOR ACTUALE

ALEGERI EUROPENE 2024 | Angajament pentru candidații la Parlamentul European

Aceste alegeri europene sunt destinate să fie de o importanță extraordinară pentru Uniunea Europeană și pentru cetățenii săi. Miza este direcția care va fi dată procesului de unificare și, prin urmare, viitorul nostru.

Majoritatea guvernelor europene și toate forțele politice democratice sunt de acord că trebuie să devenim urgent capabili să acționăm uniți la nivel european într-un mod eficient: împotriva revenirii puterilor imperiale, pentru a putea fi influenți și pentru a influența arena internațională și pentru a ne garanta propria securitate, pentru a face față provocărilor legate de schimbările climatice, războaie, competitivitatea economiei noastre, instabilitatea financiară și fluxurile masive de migrație.

În același timp, pentru a construi această capacitate de a acționa eficient la nivel european, sunt necesare unele reforme cruciale ale Uniunii Europene: în ceea ce privește sistemul decizional, bugetul, competențele, puterile Parlamentului European, rolul și formarea Comisiei Europene, precum și pentru a corecta dezechilibrul actual în favoarea instanțelor interguvernamentale care nu permit apariția interesului comun. Saltul calitativ al politicilor europene, apărarea libertății noastre și a statului de drept, forța democrației noastre depind de această revizuire a actualului sistem politico-instituțional european.

Parlamentul European demisionar, în continuitate cu Conferința privind viitorul Europei (în cadrul căreia reprezentanții cetățenilor, în acord cu reprezentanții instituțiilor europene și naționale, au identificat o serie de îmbunătățiri și reforme necesare pentru a face Europa mai capabilă de acțiune și mai democratică), a aprobat, la 22 noiembrie, un Raport privind reforma tratatelor, care se află acum în mâinile guvernelor - care ar trebui să decidă, cu majoritate simplă în Consiliul European, să lanseze procesul Convenției prevăzut de tratate pentru reforme. Aceasta este singura propunere concretă și eficientă, capabilă să creeze toate acele instrumente europene pe care guvernele însele le pretind, dar apoi refuză să le construiască. O propunere pe care noua extindere o face cu atât mai concludentă, cu cât există un acord unanim în Europa asupra necesității de a proceda în paralel cu extinderea și cu aprofundarea instituțională și politică.

În acest cadru, viitorul Parlament European va trebui să preia ștafeta Adunării demisionare și să se angajeze să mențină vie revendicarea unei Convenții ca instrument de deschidere a dezbaterii privind reforma tratatelor.

Prin urmare, în calitate de candidat la Parlamentul European, declar că susțin cu tărie

  • necesitatea de a dota Uniunea Europeană cu competențele, resursele autonome și puterile adecvate (începând cu puterea bugetară) pentru a pune în aplicare politicile comune necesare pentru a apăra securitatea, statul de drept, durabilitatea socială a inevitabilei tranziții ecologice și digitale, garantând un viitor de progres pentru cetățenii europeni
  • depășirea unanimității și a dreptului de veto prin extinderea procedurii legislative ordinare (ceea ce implică consolidarea Parlamentului European și a Comisiei Europene)
  • necesitatea de a face acest lucru prin deschiderea unei Convenții în continuitate cu ceea ce a solicitat Parlamentul European demisionar în vederea reformării tratatelor.

Îmi declar, de asemenea, disponibilitatea, dacă voi fi ales, de a face parte din Grupul Spinelli, care, în legislatura precedentă, a animat dezbaterea politică privind construcția unei Europe mai capabile și mai democratice și activitatea de elaborare a propunerilor de reformă a tratatelor.

Locul, data și semnătura

Those candidates supported the pledge

The european federalist campaign in Romania during EE2024

crossarrow-up