EL79 | Care este miza alegerilor europene din 6-9 iunie

ITALIANĂ | FRANCEZĂ | GERMANĂ | SPANIOLĂ | GREACĂ | ENGLEZĂ


În perspectiva alegerilor europene din 6-9 iunie, Uniunea Federaliștilor Europeni (UEF), împreună cu Asociația Jean Monnet, Grupul Spinelli, Tinerii Federaliști Europeni (JEF-Europa) și Guy Verhofstadt - deputat european, fost prim-ministru al Belgiei, care a condus lucrările de elaborare a Raportului Parlamentului European cu propunerile de reformă a tratatelor în urma concluziilor CoFoE (Conferința privind viitorul Europei) -, au lansat un Manifest/Apel adresat cetățenilor și forțelor politice în vederea votului și a noii legislaturi și pentru a iniția relansarea Comitetului de acțiune pentru Statele Unite ale Europei al lui Jean Monnet.

Această Scrisoare europeană este dedicată diseminării acestui Apel/Manifest. Puteți semna la acest link.


5fbdeed25ff37eb05832e507c2bd916ba6865f5387578ce88e0f373d824817a6 1 - UEF

Alegerile europene din iunie 2024 vor fi de o importanță extraordinară pentru Uniunea Europeană și pentru cetățenii săi. În joc este viitorul nostru. În lume, asistăm la revenirea puterilor imperiale, suntem amenințați de un război pe continentul nostru și de pericolul extinderii acestuia, în timp ce democrația este atacată; și, în același timp, trebuie să facem față provocării inteligenței artificiale, schimbărilor climatice, fluxurilor mari de migrație și creșterii inegalităților. În acest cadru, suveranitatea statelor europene și capacitatea lor de acțiune politică independentă sunt mai nesemnificative ca niciodată.

Confruntându-ne cu o schimbare atât de profundă în istoria politică a continentului nostru și cu riscuri atât de dramatice care ne amenință societatea, noi, subsemnații, considerăm că este de datoria noastră să unim într-o rețea recognoscibilă persoanele care cred că soluția este Federația Europeană, așa cum este consacrată de Manifestul Ventotene, de Rezoluțiile Congresului de la Haga, unde s-a născut Mișcarea Europeană Internațională, și de Declarația Schuman. La aproape 70 de ani după ce Jean Monnet a creat Comitetul de acțiune pentru Statele Unite ale Europei, dorim să ne inspirăm din experiența și învățătura sa pentru a-l relansa și, prin urmare, lansăm acest Apel către cetățeni și partide în ajunul votului pentru reînnoirea Parlamentului European.

3ead00bccd5ea11e7b01479e24fb461ceedb51d528929d09fc055490323d671c 1 - UEF

Participarea. În primul rând, dorim să le reamintim cetățenilor importanța votului lor la alegerile europene din iunie. Democrația funcționează și prosperă datorită participării cetățenilor și se bazează pe legitimitatea și încrederea pe care cetățenii le acordă instituțiilor. Participarea la vot este primul și fundamental act în acest sens. Dacă vrem să ne putem baza pe Uniunea Europeană pentru a ne proteja securitatea militară, economică și socială - deoarece acestea sunt domenii în care trebuie să acționăm uniți și în care statele individuale sunt acum neputincioase -, este esențial ca acordul și voința cetățenilor să se manifeste în alegeri.

O alegere pro-europeană. Alegerea exprimată prin vot este la fel de fundamentală. Unele forțe politice arată Europa ca fiind cauza problemelor noastre și solicită desființarea acesteia, pentru a lăsa statele mai libere. Dar libere să facă ce? Pur și simplu să se lupte între ele, să se opună unele altora pe baza încercării de a-și afirma propriile interese naționale. Am fi mai puternici în acest fel și am fi capabili să depășim provocările din fața noastră? Partidele care vor să slăbească Uniunea Europeană confundă egoismul cu libertatea, care, în schimb, se exercită acolo unde instituțiile o garantează, respectând interesele tuturor, promovând în același timp binele comun și solidaritatea. De aceea, este important să înțelegem că partidele extremiste nu pun în pericol doar Uniunea Europeană, ci și popoarele Europei și pe fiecare dintre noi în parte; și, în schimb, să acordăm sprijin partidelor politice care se angajează să construiască o Uniune Europeană mai unită, mai capabilă să acționeze și să își protejeze cetățenii.

Dezbatere pan-europeană. Forțele politice pro-europene trebuie să poată vorbi cetățenilor despre provocările și soluțiile europene. Prin urmare, le solicităm să dezvolte o dezbatere europeană, astfel încât alegătorii să poată înțelege dimensiunea transnațională a provocărilor, să dezvolte o conștientizare a destinului comun și, de asemenea, a potențialului reprezentat de o Europă mai puternică, în care cultura și creativitatea ar juca un rol mai important.

Către Statele Unite ale Europei. Familiile politice pro-europene au susținut proiectul Parlamentului European de modificare a tratatelor în noiembrie 2023, redactat sub conducerea și programul Grupului Spinelli, în conformitate cu cererile cetățenilor exprimate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. În consecință, aceste forțe politice au inclus și în manifestele lor electorale reforma Tratatelor, fundamentală pentru continuarea federalizării Uniunii.

a39a6f46b8ceeecf6947458c4a888a1aa30f21ca76e2ac83513e4e3a2e7ddf36 1 - UEF

Prin urmare, facem apel la grupurile parlamentare pro-europene reconstituite după alegerile europene să condiționeze alegerea președintelui Comisiei și a colegilor săi de susținerea lansării unei Convenții pentru reforma federală a tratatelor.

De asemenea, lansăm un apel către Consiliul European din 27-28 iunie 2024 să acționeze rapid la propunerea Parlamentului European, în conformitate cu articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și să accepte organizarea unei Convenții constituționale. Acest lucru este absolut necesar pentru a dota Uniunea Europeană cu competențele, inclusiv în domeniul apărării, resursele și mecanismele instituționale și decizionale necesare pentru a acționa cu autoritate și eficacitate pe plan intern și extern și pentru a proteja valorile și interesele Europei și ale cetățenilor săi.

Cele mai multe dintre soluțiile la preocupările noastre și multe dintre speranțele noastre vor fi decise în perioada 6-9 iunie 2024, odată cu votul european. Toată lumea ar trebui să simtă în mod clar această responsabilitate și să înțeleagă importanța mizei. Acum, la fel ca în 1941 și 1950, eforturile noastre creative trebuie să fie la înălțimea provocărilor și pericolelor cu care se confruntă Europa și lumea. state.

Bruxelles, 7 mai 2024

PROMOTORI

Domenec Ruiz Devesa

Europarlamentar și președinte al Uniunii Federaliștilor Europeni

Philippe Laurette

Președinte al Asociației Jean Monnet

Miguel Ángel Martin Ramos

Vicepreședinte al Asociației Jean Monnet

Sandro Gozi

Membru al Parlamentului European și președinte al Grupului Spinelli

Christelle Savall

Președinte al Tinerilor Federaliști Europeni (JEF Europe)

Guy Verhofstadt

Deputat european, fost prim-ministru al Belgiei

Puteți semna apelul la acest link.

crossarrow-up