2024

Slovenia

Contents of 3:

Za zvezno Evropo, ki deluje in varuje

THE URGENCY OF REFORMING THE CURRENT TREATIES

EVROPSKE VOLITVE 2024 | Zaveza za kandidate za Evropski parlament

Te evropske volitve bodo izrednega pomena za Evropsko unijo in njene državljane. Na kocki je usmeritev, ki jo bo dobil proces združevanja, in s tem naša prihodnost.
Večina evropskih vlad in vse demokratične politične sile se strinjajo, da moramo nujno postati sposobni učinkovitega enotnega delovanja na evropski ravni: proti vrnitvi imperialnih sil, da bomo lahko vplivali na mednarodno prizorišče in zagotovili lastno varnost, se soočili z izzivi podnebnih sprememb, vojn, konkurenčnosti našega gospodarstva, finančne nestabilnosti in množičnih migracijskih tokov.
Hkrati so za vzpostavitev te sposobnosti učinkovitega delovanja na evropski ravni potrebne nekatere ključne reforme Evropske unije: glede sistema odločanja, proračuna, pristojnosti, pooblastil Evropskega parlamenta, vloge in usposabljanja Evropske komisije, pa tudi za odpravo sedanjega neravnovesja v korist medvladnih instanc, ki ne omogočajo uveljavljanja skupnega interesa. Od te revizije sedanjega evropskega politično-institucionalnega sistema so odvisni kakovostni preskok evropskih politik, obramba naše svobode in pravne države ter moč naše demokracije.

The outgoing European Parliament, in continuity with the Conference on the Future of Europe (in which the representatives of the Citizens, in agreement with the representatives of the European and national institutions, had identified a series of improvements and reforms needed to make Europe more capable of action and more democratic), approved a Report on the reform of the Treaties on 22 November, which is now in the hands of the governments - who should decide by a simple majority in the European Council to launch the process of the Convention provided for by the Treaties for reforms. This is the only concrete and effective proposal capable of creating all those European instruments that the governments themselves claim, but then refuse to build. A proposal that the new enlargement makes all the more cogent, given that there is unanimous agreement in Europe on the need to proceed in parallel with enlargement and institutional and political deepening.

Within this framework, the next European Parliament will have to pick up the baton of the outgoing Assembly and commit itself to keeping alive the claim of a Convention as an instrument to open the debate on the reform of the Treaties.

As a candidate for the European Parliament I therefore declare that I strongly support.

  • da je treba Evropski uniji zagotoviti pristojnosti, avtonomne vire in ustrezna pooblastila (začenši s proračunsko močjo) za izvajanje skupnih politik, potrebnih za zaščito varnosti, pravne države, socialne trajnosti neizogibnega zelenega in digitalnega prehoda ter za zagotavljanje napredka v prihodnosti za evropske državljane
  • preseganje soglasja in pravice veta z razširitvijo rednega zakonodajnega postopka (kar pomeni okrepitev Evropskega parlamenta in Evropske komisije)
  • da je to treba storiti z odprtjem konvencije v skladu s tem, kar je zahteval Evropski parlament v iztekajočem se mandatu za reformo Pogodb

Izjavljam tudi, da bom v primeru izvolitve sodeloval v Spinellijevi skupini, ki je v iztekajočem se mandatu spodbujala politično razpravo o oblikovanju sposobnejše in bolj demokratične Evrope ter pripravljala predloge za reformo Pogodb.

Kraj, datum in podpis

Those candidates supported the pledge

The European federalist campaign in Slovenia during EE2024

crossarrow-up